Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe (https://portaldlazdrowia.pl/warzywa-krzyzowe/) należy spożywać nawet przez osoby z chorobami tarczycy, które objawiają się niedoborem jodu w organizmie. Pomimo że zawierają związki, które zaburzają proces przemiany jodu. Oczywiście osoby przyjmujące w ramach leczenia preparaty jodu nie muszą tak bardzo obawiać się niekorzystnego działania goitrogenów, dlatego nawet u tych chorych nie należy rezygnować ze spożywania warzyw krzyżowych. W stosowaniu warzyw krzyżowych takich jak kapusty wszystkich gatunków, jarmuż, brokuły, kalafiory, należy zachować zdrowy rozsądek.

Tak jak w przypadku wszystkich innych pokarmów należy przede wszystkim zachować umiar, a także dbać o różnorodność w spożywaniu ich ilości i dodatków. Mamy do wyboru stosowanie jeszcze ogromnej palety warzyw, które nie należą do krzyżowych, takich jak pomidory, papryka, ogórki, sałaty, seler, marchewka, por.

  Tykająca bomba

Należy pamiętać przecież o i prozdrowotnych i smakowych właściwościach warzyw krzyżowych, tak aby stanowiły wartościowy element naszej zbilansowanej, codziennej diety. Oraz o spożywaniu pozostałych warzyw i owoców. Bardzo duże znaczenie w naszej diecie maj a też rośliny strączkowe, ulwy ziemniaków, rośliny dyniowate. Wybór i dobór stosowanych warzyw i dodatków do dań mięsnych czy rybnych jest tak bardzo dużo, że można zestawiając je dowolne z zachowaniem zasad zdrowego rozsądku, ale także ograniczeń diety niezbędnej dla danego schorzenia.

(29 trazy)